lauantai 5. toukokuuta 2012

Kevät siivin iloisin liihottelee meillekin…

Kevät etenee vauhdikkaasti täällä Ivalon korkeudella. Maat ovat enimmältään paljaana, vedet virtaavat tunturi- ja jänkäpuroissa tehden aukkoja järvien jääpeitteeseen. Vesilinnuista monet ovat jo palanneet ja löytävät pieniä uimapaikkoja purojen ja jokien suualueilta.

Kevään edetessä on tehty suunnitelmia kesän matkakohteisiin. Yhä useammat matkanjärjestäjät ovat liittäneet Kuolan niemimaan matkaohjelmiinsa. Tehdään kiertomatkoja reitillä Rovaniemi-Salla-Kantalahti-Murmansk-Ivalo tai Ivalo-Murmansk-Petsamo-Nikel-Kirkkoniemi-Sevettijärvi-Ivalo. Molemmat reitit tarjoavat todella monipuolisen näköalan Kuolan niemimaahan, sen historiaan, nykypäivään ja myös luontoon.

Jotkut suuntaavat keskellä Kuolan niemimaata sijaitsevaan saamelaiskylä Lovozeroon, jotkut Vienanmeren pohjoisrannan pomorikyliin, Umbaan ja Varzugaan. Jotkut ovat valinneet matkakohteekseen aivan Barentsinmeren äärellä sijaitsevan Kalastajasaarennon, joka on avautunut matkailulle vasta tänä vuonna. Aluehan on ollut osa Suomea ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisen ajan, joten entisillä petsamolaisilla on luonnollisesti suuri kiinnostus kesäretkiin Kalastajasaarennolle.

Täältä pohjoisesta suunnataan tietysti yhtä lailla lomalle etelään päin: kuka Karjalaan, kuka suurkaupunkeihin Pietariin ja Moskovaan. Inarin alue ei ole sanottavasti ollut murmanskilaisten kesämatkailukohde tähän mennessä. Sieltäkin matkustetaan perinteisesti kesälomalle Etelä-Venäjälle, joko sukuloimaan tai kotimaan lomakohteisiin. Kesä näyttää, onko syksyn ja talven aikana virinnyt murmanskilaisten ostosmatkailu tullut jäädäkseen – ja ympärivuotiseksi. Hiljattain Ivaloon avattu tax free-palvelu antaa hyvästi potkua laajentuvalle ostosmatkailulle, kertovat kaupan alan työntekijät.

Jefremova

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti